Twee is meer dan één

23 juli 2014: Gastblog van Tom Stuij, Algemeen Directeur van Mondial Movers

                                                 

Natuurlijk is twee meer dan één, dat weten we allemaal. We leren het al in onze eerste jaren op school. En toch kan het jaren duren voor je het echt begrijpt. Wiskundig het trucje leren en begrijpen dat krijgen we wel snel onder de knie, maar economisch en sociaal deze regel toepassen kost vaak langer.

 

De meester / gezel constructie

Er zijn ondernemers en individuen die het helemaal nooit zullen snappen. Ze doen alles alleen, want alleen zelf doe je alles goed. Een tussenvorm is de ondernemer die wel beseft dat hij het niet allemaal zelf kan doen (want hij is getrouwd en wil dat graag zo houden), hij neemt daarom extra mensen in dienst om wat taken van hem over te nemen.

 

Deze ondernemer begrijpt wel dat het beter is voor het bedrijf dat er taken verdeeld worden, dat er dan meer en betere aandacht voor het werk overblijft. Maar hij verwacht vervolgens van de ingehuurde medewerker wel dat die alles alleen blijft doen.

Terwijl als je de lijn doortrekt, de bedrijven (en dus de ondernemer) veel beter af zou zijn als ook de medewerker optimaal kan presteren in die zaken die van belang zijn. Als die zelfde medewerker dan weer taken zou mogen en kunnen overdragen aan een collega die aan die specifieke taken weer extra aandacht schenkt.

 

Nu zult u zeggen, ja maar zo zijn toch de meeste bedrijven opgebouwd: Eigenaar – Directie – Management – Operationeel, en dat klopt ook, want eigenlijk is dat de bedrijfsvorm die al eeuwen wordt toegepast. De meester / gezel constructie.

 

Een andere oplossing is in zicht

Veel bedrijven presteren goed binnen het huidige systeem, maar zou het niet beter kunnen? Stel nu eens dat je voor iedere functie twee medewerkers in zou zetten. Dat je kan beschikken over de kennis en kunde van twee i.p.v. van die ene.

 

Met z’n tweeën zullen ze meer ideeën spuien, creatiever zijn, beter uitgerust zijn, zaken van verschillende kanten bekijken, minder ziek zijn, elkaar opvangen tijdens vakanties e.d. Prachtig toch! De ultieme droom van een ieder die een goedlopend zichzelf continue verbeterend bedrijf of organisatie wil neerzetten.

 

En nu, in de eenentwintigste eeuw is daar plotsklaps de echt Nederlandse oplossing en die heet deeltijdarbeid. We kennen het, maar hoofdzakelijk in operationele functies. En dat terwijl het juist vruchten af zou werpen in het management, waar de dagelijkse druk om te presteren vaak nog hoger ligt. Waarom geen twee directeuren, geen twee managers op één afdeling?


Het kan echt en met bewezen resultaat

Met de huidige tijdgeest zijn er volop hoog opgeleide dames en heren beschikbaar die een nieuw evenwicht zoeken tussen privé en werk. Stel dat er twee managers beschikbaar zijn, die allebei 3dagen werken in de week. Dan heeft de organisatie 6 dagen inzet, maar tegelijk alle voordelen van de som twee is meer dan één, zoals eerder beschreven.

En de medewerker houdt vaak 4 dagen in de week beschikbaar voor het privéleven en zal zich daardoor weer sneller ontplooien.

 

Nu alleen nog even de juiste setjes bij elkaar zoeken, maar daar wordt u bij geholpen door gedreven (deeltijd) werkers met kennis van de duale arbeidsmarkt die JobShare B.V. heet.

 

Tom Stuij,

Algemeen Directeur van Mondial Movers, De vriendelijke verhuizer van Nederland.